26 Nisan 2013 Cuma

KEMİK TÜMÖRÜ


KEMİK TÜMÖRÜ HAKKINDA BİLİNMEYENLER...

Kas ve iskelet sistemi tümörlerine dikkat çeken Prof. Dr. Levent Eralp, bu tip tümörlerde şüpheci olmanın hatalı ve eksik tanıyı engellemesi bakımından çok önemli olduğunu belirtti.

 Prof. Dr. Levent Eralp, vücuttaki tüm tümörlerin yüzde 1'ini oluşturan ortopedik tümörlerin yalnızca kemikleri değil, yumuşak dokulara ait adale, tendon, eklem kapsülü, sinir ve damar dokularını da etkilediğini belirterek, "Tümörler genelde üç ayrı şekilde karşımıza çıkıyor; vücudun herhangi bir yerinde fark edilen, gittikçe büyüyen ağrılı şişlikler şeklinde, kemiklerin zayıflayıp kırılmasına neden olarak ya da çeşitli yaralanmalar sonrasında çekilen röntgen ya da MR ile tesadüfen ortaya çıkabilir. İskelet sisteminde görünen tümörlerin yüzde 90'ı bilinmeyen nedenlerle ortaya çıkar. Yüzde 10'luk kısım ise, radyoterapi gören hastalar, uzun süreli kemik iltihabı, doğuştan gelen kistler gibi bilinen etmenlere bağlı olarak gelişir"diye konuştu."HER ORTOPEDİK TÜMÖR KANSER DEĞİLDİR"
Tümör ifadesinin kanseri çağrıştırdığını belirten Prof. Dr. Eralp, "Ortopedik tümörler kemik ve yumuşak dokulara ait tümörleri anlatmaktadır. İyi huylu ve kötü huylu türleri düşünüldüğünde, tümör öncelikle kanser olarak değerlendirilmemelidir. Tümör kelimesi tıp dilinde şişlik ya da kitle anlamına gelir. Ortopedik tümörler, vücuttaki diğer tümörlere göre daha az görülür. Bu oran yalnızca yüzde 1'dir. Ortopedik tümörler üç ana başlıkta incelenebilir; iyi huylu tümörler, iskelet sistemine ait kötü huylu tümörler yani kanserler ve vücuttaki başka organlarda ortaya çıkan kanserlerin kemiğe sıçraması, yani metastazlar. Öte yandan ortopedik tümörlerin çok az bir kısmında belirlenen genetik özellikler bulunmaktadır. Bu tümörlerin yüzde 90'ı için sebep olan bir faktör bilinmemekle birlikte, bazı hastalarda aile içindeki başka bireylerde ya da geçmiş kuşakların bir devamı olarak görülebilir" dedi.

"ÇOCUKLARDA TEHLİKELİ DEĞİL""Çocuklardaki kemik kistleri genellikle tehlikeli değildir" diyen Prof. Dr. Eralp, çocukların hareketli yapıları nedeniyle düşme ve yaralanma sorunlarını sıklıkla yaşadıklarını hatırlatarak,"Ancak herhangi bir zedelenme sonucu çekilen filmler ya da MR'da vücutlarında var olan kistler ortaya çıkabilir. Bunlar daha çok çocuklar için zararsız olan ve büyüdükçe ortadan kaybolan yapılardır. Ancak 'kemik' ve 'kist' kelimeleri yan yana geldiğinde, aileler özellikle kanseri düşünerek tedirgin olur. Bu hastalara en doğru yaklaşım, ailelere doğru bilgi vermek, zaman içerisinde hekim ve hastanın iletişimini sürdürerek çocukluk çağı bitene kadar hastayı takip etmektir. Çocukluk dönemindeki kistlerin bir kısmı cerrahi tedaviye gerek kalmadan iyileşmektedir" ifadelerini kullandı. Yine de hekim kontrolünde olan hastalarımızda, cerrahi tedavi gerektiği zaman, geç kalmamış oluruz ve uygun zamanda, daha basit girişimlerle tedaviyi sağlayabiliriz" şeklinde konuştu.




www.flymedya.com adresinden alınmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder